Bankové verzus nebankové pôžičky

V dnešnej dobe nie je ničím výnimočným, keď sa klienti bánk pri chýbajúcich peniazoch rozhodnú požičať si ich. Samotný proces požičiavania môže byť v súčasnosti už pohodlnou činnosťou, pri ktorej klient nemusí opustiť svoje pohodlie domova a za niekoľko hodín môže mať na účte sumu, ktorú práve potrebuje. Možnosť, ako si peniaze požičať, však nie je jedna - pôžička môže byť ako banková, tak nebanková. Aký je medzi nimi rozdiel a ako ich získať?

Bankové pôžičky

Časy, keď získať spotrebný úver znamenalo prejsť estrádu rôznych čakaní, vybavovaní a státí v rade sú už dávno preč. Moderné je totiž zažiadať si o pôžičku online, pričom v mnohých prípadoch je táto pôžička do určite sumy už vopred schválená a môže sa objaviť na účte už na druhý deň. V prípade väčších súm je nutné navštíviť banku, ktorá svoje podmienky na získanie zverejňuje na svojich webových stránkach, kde si taktiež môžete nájsť úverovú kalkulačku, ktorá vám pomôže pri výpočte toho, koľko budete musieť mesačne platiť a s akým úrokom

.

Výhodou tejto formy pôžičky je najmä neprítomnosť ručiteľa a možnosť poistenia svojej schopnosti splácať voči rôznym aspektom, akými sú napríklad strata povolania alebo zdravotné problémy. Bankové pôžičky sa taktiež radi pretekajú v poskytovaní čo najnižšieho úroku či najvýhodnejších podmienkach. Na druhej strane si ale banka preklepne vaše príjmy a dlhy.

Nebankové pôžičky

Nebankové pôžičky sa oproti tým v bankách vyznačujú rýchlosťou, pri ktorej vám nebanková spoločnosť poskytne peniaze buď okamžite, či do niekoľkých dní a to často bez kontroly vášho príjmu alebo vašich predošlých dlhov. Získať peniaze je možné taktiež online alebo telefonicky, takže nemusíte nikam chodiť, nič preukazovať a peniaze môžete mať ihneď.

Výhodou tohto spôsobu požičiavania je získanie peňazí "na ruku" pri kúpe rôznych menších či väčších spotrebičov, darov či dovoleniek. Vybavovanie je v mnohých prípadoch podstatne jednoduchšie ako v prípade banky, avšak je nutné upozorniť na vyšší úrok a časté obmedzenie v sume peňazí, čo znamená, že si viete požičať iba sumy presne stanovené nebankovou spoločnosťou. Taktiež je nutné dávať si pozor na rôznych podnikavcov, ktorí jednajú neseriózne a zákazníkov chcú iba oklamať. Pri tomto spôsobe požičiavania je vhodné najprv si o spoločnosti niečo zistiť a až potom sa púšťať do spolupráce s ňou.


designed: MT