Bankové verzus nebankové pôžičky

Najčastejšie problémy pri uzatváraní pôžičiek

Mnohé články na internete nás navádzajú k tomu, kde je najlepšie požičať si. Málo je však takých, ktoré by vám poradili, ako pri požičiavaní peňazí nepostupovať. Preto v obhajobe hesla: Prvým krokom je vedieť, že nechcete vám prinášame niekoĺko dôležitých bodov, ktoré si treba uvedomiť. Nejde o jasný návod, ako získať výhodnú pôžičku od najspoľahlivejšej inštitúcie. Ide o všeobecné pripomienky, ktoré keď si uvedomíte, vám pomôžu nájsť spoľahlivú cestu k správnej pôžičke.

Potrebné vs. nepotrebné

Ako sme na našom webe už niekoľkokrát spomínali, častou príčinou potreby pôžičiek sú zbytočnosti. Žiaľ, je to tak. V mnohých prípadoch ľudia nesporia, ale si automaticky požičajú bez dlhšieho uvažovania. Tu sa zamyslime nad dvomi skutočnosťami.

Prvou je, že mnohé veci, ktoré ľudia kupujú, sú zbytočné. Pre spotrebiteľa nevyužiteľné. Súčasné trendy a spoločnosť však ľudí láka kúpiť si tovar, lebo je napríklad v akcii. Tieto situácie poznáme takmer všetci. Tá druhá skutočnosť je, že aj keď sa pre nejaký tovar rozhodneme, bez ohľadu na to, či je pre nás potrebný alebo nie, neuvažujeme nad tým, ako si ho dovoliť. Mnohí sú zmýšľaním nastavení na akúkoľvek pôžičku. A v tomto prípade ide o nazvime to debetné míňanie peňazí. Jednoducho sa upíšete veci, na ktorú ani reálne nemáte.

Odstráňme oba zlozvyky a zistíme, že aj bez zbytočností sa fungovať dá. Pretože sa môže stať, že sa dostaneme do situácie, kedy nebude možné viacero pôžičiek splácať. Nie nadarmo sa hovorí "Kvôli zbytočnostiam raz budeme predávať potrebné veci."

Nemáme prehľad

Ďalšou dôležitou vecou je fakt, že sme ochotní vziať si pôžičku od kohokoľvek. Netrápime sa dlhším študovaním ponúk. Jednoducho zoberieme, čo je pre nás naoko výhodnejšie alebo niečo, kde nám schvália pôžičku na čokoľvek. Najlepšie tam, kde nám dajú pečiatku okamžite. Tu je potrebné zastaviť sa a popremýšľať. Skutočne je pôžička tak potrebná, že sa upíšeme nekresťanským úrokom?

V lepších prípadoch si ľudia / klienti zaplatia služby finančného poradcu alebo človeka, ktorý je s ponukami pôžičiek a úverov v každodennom styku. Avšak hovoríme o ľuďoch, ktorí si uvedomujú, že jeho služby sú na nezaplatenie. B. Franklin raz povedal: "Ak si myslíte, že vzdelanie je príliš drahé, skúste sa nezaujímať o vôbec nič!" Ani si neuvedomujeme, aká je v tomto výroku pravda. Avšak ak si nemôžete dovoliť ani finančné poradenstvo, ostáva vám vzdelávanie sa cez internet. Budete prekvapení, ako vám informácie pomôžu k tomu, aby ste si vybrali správny úver. Získate prehľad v ekonomických pojmoch, nadobudnete nejaké znalosti zo zákonov a budete pripravení študovať ponuky spoločností.

Nemáme predstavu

Opäť problematika nepripravenosti. Ak nemáte predstavu o tom, čo nechcete, tak ani neviete, čo chcete. Podstata je v určovaní limitov. Vypočítajte si, koľko peňazí budete schopní splácať mesačne, na akú dlhú dobu. Veďte si svoje rodinné účtovníctvo a majte prehľad o tom, čo si môžete dovoliť. Ak si stanovíte limity a svoje hranice, bude to signál a pre vás záchranná brzda v prípade, ak by ste chceli prijať niečo, čo vám nevyhovuje Otvoria sa vám oči a zistíte, čo si môžete dovoliť s vaším príjmom a čo nie. Vyhnete sa mnohým nepríjemnostiam.

Nemáme finančné rezervy

Kúpa domu, bytu či auta sa pre nás stala najpotrebnejšími vecami, ktoré pri usadzovaní sa musíme podstúpiť a o ktoré máme záujem. Všetko chceme hneď a popri tom si to užívať. Finančne gramotní ľudia však majú nejaké finančné rezervy. Dôvodom je, že si uvedomujú, že ich práca nie je istotou. Preto je pre nich lepšie nejaké peniaze našetriť, niečo odložiť na finančnú rezervu a zvyšok úspor spojiť s pôžičkou. Takýmto konaním spravíte dve veci.

Prvá je, že sa vyhnete nereálnej sume pôžičky pre vás. Napríklad na rekonštrukciu domu použijete polovicu svojich úspor a druhú polovicu si požičiate. Má to dve výhody. Ste pokojnejší, lebo viete, že polovicu splatíte rýchlejšie ako celok a navyše nebudete cítiť také finančné tlaky. Druhou je fakt, že v prípade straty zamestnania sa nemusíte báť, že stanete na mizine a do toho všetkého vám príde exekúcia na majetok. Budete mať nejaké úspory, aby váš domáci rozpočet aj počas nepríjemnej nezamestnanosti dokázal fungovať pri najmenších rizikách.

Miesto bydliska

Možno nečakaný fakt, no pre niekoho potrebná znalosť či zlá skúsenosť. Ak nebývate práve v "centre diania", nie je to hneď dôvod na to, aby ste si brali nevýhodnú pôžičku. Radšej si dajte toľko práce a peňazí s cestovaním ku konkurencii, akoby ste mali nátlakom prijať niečo, čo vám nevyhovuje. Dnes už síce toto nie je vždy pravidlom, no nájdu sa také prípady, kedy hlavným kritériom výberu spoločnosti je adresa trvalého pobytu.


designed: MT