Nebankové pôžičky

Potrebujete peniaze a neviete, ako ich získať? Jednou z možností je požiadať o pôžičku. Ak vám však v banke pôžičku neposkytnú, stále vám ostáva možnosť požiadať o pôžičku v nebankovej spoločnosti. Nebankovky majú síce vyššie úrokové sadzby, no nie až také prísne podmienky na získanie pôžičky.

Výhody a nevýhody nebankových pôžičiek

Keď však človek potrebuje peniaze, hľadá rôzne spôsoby, ako ich získať. Preto vám priblížime, aké sú výhody a nevýhody nebankových pôžičiek, na základe čoho môžete usúdiť, či sú pre vás vhodné.

Výhody nebankových pôžičiek

podmienky pre získanie nebankovej pôžičky nie sú také prísne ako v bankách. Často sa stáva, že v banke vám pôžičku nedajú, no v nebankovke áno
- pôžičku môžete v mnohých prípadoch získať veľmi rýchlo, už do 24 hodín alebo aj v hotovosti
- taktiež je možnosť vybaviť si pôžičku cez internet, z pohodlia domova stačí vyplniť krátku žiadosť
- možné získať účelové aj bezúčelové pôžičky

Nevýhody nebankových pôžičiek

- asi hlavnou nevýhodou je výška úrokovej sadzby, ktorá je spravidla vyššia ako v bankách. Výška úrokovej sadzby nie je ohraničená, preto si poriadne prečítajte podmienky pôžičky a či budete schopní takúto pôžičku splácať. Na takéto pôžičky sa tiež vzťahuje právna norma úžery podľa § 253 Trestného zákona (obchodovanie v rámci tzv. dobrých mravoch)
- vyššia je aj RPMN (Ročná percentuálna miera nákladov), ktorá musí byť uvedená. Ide o celkové náklady, teda v percentách celkové navýšenie pôžičky. Pôžička môže totiž okrem úrokov zahŕňať aj rôzne iné poplatky ako napríklad poplatok za poskytnutie pôžičky. V RPMN sú zahrnuté všetky poplatky.

Väčšina ľudí si najprv vyberá bankové pôžičky, no ak vám neschvália pôžičku v banke, môžete o ňu požiadať aj v nebankovke. Takto môžete získať peniaze, ktoré súrne potrebujete či už na nejaký konkrétny účel alebo na čokoľvek


designed: MT